flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юридичний всеобуч

03 грудня 2013, 11:06

Юридичний всеобуч

 

 

 Безпека на дорозі залежить від кожного.

 

Транспортний засіб — це джерело підвищеної небезпеки, а тому на водія покладається величезна відповідальність не тільки за своє життя, а й за життя пішоходів та цілісність майна інших осіб. На жаль, в наш час водії дуже легковажно відносяться до своїх обов'язків   нехтуючи простими, але найголовнішим правилом дорожнього руху, керуючи транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння.

 

В правилах дорожнього руху вказано - п.2.9 а) водієві забороняється  керувати транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння або перебуваючи під впливом наркотичних чи токсичних речовин. Українським законодавством  за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння передбачена адміністративна відповідальність — ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у якій вказується, що за керування автомобілем у нетверезому стані передбачено наступні покарання: штраф від 2550 до 3400 грн, позбавлення права керування терміном на 1-2 роки, громадські роботи на 40-50 годин або адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб. Повторне порушення тягне за собою покарання у вигляді позбавлення права керування строком на 2-3 роки, з оплатним вилученням транспортного засобу, 50-60 годин громадських робіт або 10-15 діб арешту. Для тих, хто втретє протягом року допускає таке порушення, передбачено позбавлення права керування строком на 10 років з вилученням транспортного засобу. Але такі покарання не зупиняють водіїв.

 

Станом на листопад  2013 рік Диканським районним судом розглянуто 140 матеріалів справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП — керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. За результатами їх розгляду 22-х водіїв позбавлено права керувати транспортними засобами на строк від 1 до 3 років, до 16-ти осіб застосовано покарання у виді адміністративного арешту, до 68-ми правопорушників застосовано адміністративне стягнення у виді громадських робіт, 34-ом особам доведеться сплатити штраф в доход держави розміром від 2550 грн.. Існують випадки коли особа не стає на шлях виправлення та повторно за рік притягується до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння, то до таких осіб судом застосовується також і додаткове покарання у виді  оплатного вилучення транспортного засобу. Таке додаткове  покарання застосовано і Диканським районним судом до двох осіб.  Згідно закону оплатне вилучення предмета полягає в його примусовому вилученні і подальшій реалізації з передаванням вирученої суми колишньому власникові з відрахуванням витрат на реалізацію вилученого предмета (ст. 28 КУпАП). Сьогодні цей захід може застосовуватись за повторне протягом року керування транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння ( ч. 2, 3 ст. 130 КУпАП). Предмет, вилучений на підставі постанови про його оплатне вилучення, здається державним виконавцем для реалізації в порядку, встановленому законом. Суми, виручені від реалізації оплатно вилученого предмета, передаються колишньому власникові з відрахуванням витрат, пов'язаних з проведенням виконавчих дій.

 

Завжди дивують пояснення більшості адміністративних правопорушників, які вказують на своє виправдання про те, що вони звечора випили пляшку пива, а зранку або в обід наступного дня сіли за кермо, хоча  працівниками ДАІ були зафіксовані у даних осіб явні признаки алкогольного сп'яніння: порушення координації рухів; порушення мови; виражене тремтіння пальців рук; різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя; поведінка, що не відповідає обстановці. При проведенні у таких осіб медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного сп'яніння, або проходженням «алкотесту», результати приголомшують своїми показниками, так як перевищують в рази допустимий рівень алкоголю в крові.

 

Хочеться зазначити, що мінімально допустимий рівень алкоголю в крові при перевірці водія працівниками Державтоінспекції встановлений до 0,2 проміле. Тобто, п'яним буде вважатися людина, у якої зазначена норма буде перевищена, перевірка здійснюється працівниками ДАІ за допомогою спеціальних технічних засобів.

 

У разі наявності ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції,  уповноважена особа Державтоінспекції МВС проводить огляд на стан сп'яніння за допомогою спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ та Держспоживстандартом.

 

Відмова водія від проходження такого огляду або медичного огляду на стан алкогольного сп'яніння також являється правопорушенням, передбаченим ст. 130 КУпАП, та тягне за собою відповідне покарання. У випадку, якщо водій транспортного засобу відмовився від проходження огляду в закладі охорони здоров'я,  посадова особа Державтоінспекції МВС в присутності двох свідків складає протокол про адміністративне правопорушення, у якому зазначає ознаки сп'яніння і дії водія щодо ухилення від огляду.

 

Працівники ДАІ  проводять вище вказані дії щодо виявлення  алкогольного сп’яніння у осіб, які керують транспортними засобами,  відповідно до Інструкції "Про виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції ". В даній інструкції зазначені чіткі вимоги до проведення медичного огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння та інші важливі аспекти даної процедури та її підстави.

 

Медичними дослідженнями встановлено, що при алкогольному сп'янінні значно зменшується увага та реакція на  зовнішні подразники, а тому категорично забороняється керувати транспортними засобами у такому стані. Однак багато хто нехтує цим і, керуючи транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння,  потрапляє у дорожньо-транспортні пригоди, пошкоджуючи як свій автомобіль, так і чуже або інше майно громадян, а інколи навіть здоров'я та життя.

 

         Яскравими прикладами цього є й дії жителів селища Диканьки. Так, в травні місяці громадянин Торопенко Олег Сергійович, керуючи транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння, на одній  із вулиць селища Диканька, здійснюючи поворот ліворуч, допустив зіткнення із зустрічним автомобілем і з місця дорожньо-транспортної пригоди зник. Своїми діями даний громадянин не тільки порушив правила дорожнього руху, які спричинили ДТП, пошкодження автомобіля іншої особи, а й за бажання уникнути відповідальності, нехтуючи вимоги закону залишатись на місці ДТП, повідомити  органи ДАІ, зник з місця дорожньо-транспортної пригоди, переймаючись лише за себе. Інший зухвалий вчинок жителя Диканського району — громадянина Брунька Олександра Миколайовича, який  вечірнього часу у вересні місяці цього року, керуючи транспортним засобом з явними признаками алкогольного сп'яніння, на одній із вулиць  в с. Байрак, не вибравши безпечної швидкості руху  та не врахувавши дорожньої обстановки, допустив наїзд на паркан, після чого зник з місця дорожньо-транспортної пригоди. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди паркан та автомобіль були пошкоджені. За ці порушення Торопенко О.С. був   позбавлений права керування транспортними засобами строком на один рік, а Брунько О.М. був підданий адміністративному арешту на 10 діб.

Наведені випадки непоодинокі. Через свою самовпевненість п'яні водії не тільки легковажно ставляться до свого життя, а і “грають” із життям та здоров'ям оточуючих, забувають про найголовнішу цінність — людське життя, переступають через всі принципи моралі та псують майно інших осіб.

 

На жаль, непоодинокими випадками є порушення правил дорожнього руху також із боку пішоходів, які у невстановленому місці, буває й у нетверезому стані, переходять вулицю, велосипедистів, які своїми велосипедами їздять де завгодно і як завгодно, водіїв гужових повозок та погоничів тварин.

 

Тому слід застерегти всіх, хто керує транспортом бути відповідальними і не сідати за кермо в стані алкогольного сп'яніння. Культура на дорозі починається з кожного водія та інших учасників дорожнього руху: пішоходів, велосипедистів, погоничів тварин, тощо. Не дарма говорять, що правила дорожнього руху написані кров'ю. Тому неухильне дотримання цих правил збереже людське життя і здоров'я, забезпечить цілісність транспортних засобів та безпеку на вулицях і дорогах.

Д.І. Новак, голова районного суду.