flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося чергове засідання робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя

07 липня 2017, 08:53

      5 липня 2017 року відбулося чергове засідання робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя, який об’єднує представників комунікаційних підрозділів Вищої ради правосуддя, Верховного Суду України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України.

    Нагадаємо, що Комунікаційний комітет системи правосуддя було створено 10 лютого 2017 року як результат підписання Меморандуму про взаємодію та співпрацю представників системи правосуддя України, укладеного з метою посилення взаємодії всередині судової системи, у тому числі й у сфері комунікації.

    Учасники зустрічі підбили підсумки виконання спільних комунікаційних планів робочої групи на перше півріччя 2017 року, зокрема щодо проведення Першого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього», реалізованого за сприяння українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні; створення Комітету «Суди і ЗМІ», покликаного покращити щоденну взаємодію між представниками судової влади та медіа; формування складу Комітету та оновлення і впровадження у всіх судах Правил взаємодії судів та ЗМІ. Як повідомив член робочої групи, голова комунікаційного комітету Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич, Комітетом «Суди і ЗМІ» розроблено та затверджено Регламент діяльності, який вирішено оприлюднити на офіційних сайтах учасників Меморандуму.

   Зауважимо, що Комітет «Суди і ЗМІ» є відкритим для представників судів та медіа. Відповідно до статті 3 Регламенту членство підтверджується шляхом включення особи до групи «Комітет «Суди і ЗМІ» у соціальній мережі Facebook, яку адмініструють представники від обох професійних спільнот, або включення особи до складу Комітету безпосередньо на його черговому засіданні.

    Члени робочої групи за результатами аналізу анкет учасників Першого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього», який пройшов 22 травня 2017 року, прийняли рішення про проведення такого заходу, присвяченого взаємодії судів та ЗМІ, щорічно.

     Під час засідання робочої групи також обговорено та схвалено План організаційних заходів з впровадження програм охоплення та налагодження прямих зв’язків між суспільством і судовою владою, розроблених відповідно до Висновку № 10 (2007) Консультативної ради європейських суддів щодо судової ради на службі суспільства членом робочої групи, членом Ради суддів України Т.Д. Суярко, який буде винесено на затвердження Комунікаційного комітету системи правосуддя. Крім того, робоча група підтримала Концепцію створення електронного журналу про суди та суддів, розроблену спільно представниками комунікаційних підрозділів Вищої ради правосуддя (О.Лисенко), Верховного Суду України (К.Вороненко – керівник проекту), Вищого господарського суду України (Л.Олійник, А.Ковалинська), Вищого адміністративного суду України (Г.Гаєвська), Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (Н.Мартинюк).

    Учасники групи обговорили план дій для розробки та впровадження просвітницького порталу для покращення правової освіти населення та обізнаності громадян щодо роботи судової системи, створення робочої групи з розробки проекту Комунікаційної стратегії судової системи та обмінялися інформацією про поточні плани та проекти у сфері комунікації та формування Плану заходів до кінця 2017 року.

    Члени робочої групи за участі представників українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні обговорили також питання створення регіональних судових комунікаційних центрів. Було прийнято спільне рішення про долучення робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя до створення моделі та типового положення про регіональні судові комунікаційні центри.

     Участь у засіданні робочої групи взяли: Оксана Лисенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя (координатор Комунікаційного комітету системи правосуддя); Ірина Паламарчук, заступник начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя; Катерина Вороненко, начальник управління забезпечення взаємодії зі ЗМІ та видавничої діяльності Верховного Суду України; члени Ради суддів України Тетяна Суярко, суддя господарського суду Харківської області, та Олександр Сасевич, голова комунікаційного комітету Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду України; Світлана Максимова, головний спеціаліст сектору забезпечення діяльності керівництва Комісії секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; Наталія Буряк, старший науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та бібліотечно-видавничої діяльності Національної школи суддів України.

   Від українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні: Наталія Городецька, головний менеджер міжнародних програм, Офіс Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади; Ігор Осика, менеджер українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні; Дмитро Шинкарук, координатор з питань комунікації українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні.

Джерело: Вища рада правосуддя