flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено заняття з народними засідателями

02 квітня 2012, 12:15

  Заняття з народними засідателями
в Диканському районному суді Полтавської області

  16 березня 2012 року згідно затвердженого плану, в Диканському районному суді Полтавської області було проведено заняття з народними засідателями.
Голова суду Новак Д.І. в співбесіді з присутніми засідателями розповів про статус народного засідателя та його обов’язки при виконанні повноважень судді під час розгляду і вирішення справ, вимоги до народного засідателя, передбачені в Законі України «Про судоустрій і статус суддів», підстави і порядок увільнення від виконання обов’язків народного засідателя, порядок залучення до виконання обов’язків у суді та гарантії їх прав.
Заступник голови суду Гвоздик А.Є. разом із керівником апарату Кутовою О.В. ознайомили присутніх з основними положеннями постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 28.03.1972 р. «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним». Вони звернули увагу присутніх, що справи про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним можуть порушуватись лише за заявою осіб, зазначених у ст.256 ЦПК і призначатися до слухання лише після проведення судово - психіатричної експертизи ( при наявності достатніх даних про психічну хворобу або недоумство ) з обов’язковою участю представників органів опіки та піклування. Подана до суду заява повинна відповідати вимогам статей 137 і 257 ЦПК, і за загальним правилом громадянин вважається недієздатним з часу набрання законної сили рішенням суду про визнання його недієздатним, також суд може визначити в рішенні конкретно з якого часу громадянин є недієздатним.
Помічник голови суду Старокожко В.П. детально роз’яснив порядок вирішення клопотання про відвід судді чи народного засідателя при колегіальному розгляді справ.