flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про декриміналізацію економічних злочинів

03 липня 2012, 09:31

 Про декриміналізацію економічних злочинів  

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності" № 4025-УІ від 15.11.2011 року, який набрав законної чинності 18.01.2012 року, були внесені значні зміни до Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення, і як наслідок — до Кримінально-процесуального кодексу України та Митного кодексу України. 

В результаті внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністратвині правопорушення була замінена кримінальна відповідальність за окремі види злочинів у господарській й економічній сфері на адміністративну. Тобто, спостерігається процес декриміналізації.

Можна дати таке визначення декриміналізації: декриміналізація — це зворотний процес, визнання діяння незлочинним, який здійснюється шляхом скасування кримінальної відповідальності за його вчинення та встановлення за нього інших видів відповідальності, наприклад адміністративної. 

Так, вище вказаним Законом України були декриміналізовані наступні статті Кримінального кодексу України від 05.04.2001 року: стаття 202 "Порушення порядку зайняття господарською діяльністю та діяльністю з надання фінансових послуг", стаття 203 "Зайняття забороненими видами господарської діяльності", стаття 207 "Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті", стаття 208 "Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків", стаття 214 "Порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного камня", стаття 215 "Підроблення знаків поштової оплати і проїзних квитків", стаття 217 "Незаконне виготовлення, збут або використання державного пробірного клейма", стаття 218 "Фіктивне банкрутство", стаття 220 "Приховування стійкої фінансової неспроможності", стаття 221 "Незаконні дії у разі банкрутства", стаття 223 "Розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску", стаття 225 "Обман покупців та замовників", стаття 226 "Фальсифікація засобів вимірювання", стаття 228 "Примушування до антиконкурентних узгоджених дій", стаття 234 "Незаконні дії щодо приватизаційних паперів", стаття 235 "Недотримання особою обов'язкових умов щодо приватизації державного, комунального майна або підприємств та їх подальшого використання". 

Вище перелічені статті виключені із Кримінального кодексу України, при цьому Кодекс про адміністративні правопорушення доповнений новими статтями, за вчинення злочинів за якими до 18 січня 2012 року передбачалася кримінальна відповідальність. 

Зокрема, Кодекс України про адміністратвині правопорушення Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності" № 4025-УІ від 15.11.2011 року доповнений відповідними статтями: стаття 135-1 "Підроблення проїзних квитків і знаків поштової оплати", стаття 162-1 "Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті", стаття 162-2 "Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків", стаття 162-3 "Порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного камня", стаття 164-15 "Приховування стійкої фінансової неспроможності", стаття 164-16 "Заняття забороненими видами господарської діяльності", стаття 166-14 "Недотримання особою обов'язкових умов щодо приватизації державного, комунального майна або підприємств та їх подальшого використання", стаття 166-15 "Незаконні дії щодо приватизаційних паперів", стаття 166-16 "Незаконні дії у разі банкрутства", стаття 166-17 "Фіктивне банкрутство", стаття 166-18 "Примушування до антикункурентних узгоджених дій", стаття 171-2 "Фальсифікація засобів вимірювання", стаття 189-3 "Незаконне виготовлення, збут або використання державного пробірного клейма". 

Вчинення правопорушень, передбачених переліченими статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення зі змінами та доповненнями, тягне за собою відповідальність у вигляді вилючно штрафу. Таким чином, покарання за статтями Кримінального кодексу України змінено на фінансові санкції. 

До того ж, змінами до законодавства України, що набрали законної чинності 18 січня 2012 року, статтю 201 Кримінального кодексу України також викладено в новій редакції, якою фактично декриміналізована контрабанда товарів (окрім культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів). 

Гуманізовано відповідальність за ведення грального бізнесу завдяки внесенню змін до статті 203-2 Кримінального кодексу України, згідно з якими максимальний штраф за скоєння такого злочину зменшено з 850 тис. до 680 тис. грн., але введена конфіскація гральних приладів. Штраф у 850 тис. грн. з конфіскаєю гральних приладів загрожує тим, хто вчиняє злочин вдруге. Взагалі, відповідальність за вчинення злочину, передбаченого статтею 203-2 Кримінального кодексу України значним чином пом'якшена, оскільки до внесення змін вона сягала позбавлення волі до 5 років. 

Одночасно, відповідальність за вчинення злочину, передбаченого статтею 205 Кримінального кодексу України "Фіктивне підприємництво" навпаки посилена. 

Пом'якшено відповідальність за протидію господарській діяльності (стаття 206 Кримінального кодексу України), зокрема вчинення злочину вперше карається штрафом, до внесення змін — передбачалося покарання у вигляді виправних робіт до 2 років або позбавлення волі до 3 років.

Гуманізовано відповідальність за умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму. Наразі за такий злочин згідно статті 209-1 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність виключно у вигляді штрафу (з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю) замість раніше допущеного покарання — обмеження волі та позбавлення волі. 

Також гуманізовано відповідальність за вчинення злочинів, передбачених статями 364-1, 365-1, 365-2 Кримінального кодексу України, санкціями яких передбачається кримінальна відповідальність за злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг. 

Значні зміни внесені в ряд інших статтей Кримінального кодексу України, які в основному направлені на зміну міри покарання шляхом її заміни штрафами або штрафами у збільшених розмірах.

Слід зазначити, що Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності" № 4025-УІ від 15.11.2011 року припускає, що штраф може бути замінено судом на інше покарання лише у разі його несплати в строк, встановлений судовим рішенням. Так, згідно з ч.5 ст. 53 Кримінального кодексу України (із внесеними змінами) у разі несплати штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та відсутності підстав для розстрочки його виплати суд замінює не сплачену суму штрафу покаранням у виді громадських робіт із розрахунку одна година громадських робіт за один установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян або виправними роботами із розрахунку один місяць виправних робіт за двадцять установлених законодавством неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але на строк не більше двох років. 

У разі несплати штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, призначеного як основне покарання, та відсутності підстав для розстрочки його виплати суд замінює не сплачену суму штрафу покаранням у виді позбавлення волі із розрахунку один день позбавлення волі за вісім неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у таких межах: 

1) від одного до п'яти років позбавлення волі - у випадку призначення штрафу за вчинення злочину середньої тяжкості;

2) від п'яти до десяти років позбавлення волі - у випадку призначення штрафу за вчинення тяжкого злочину;

3) від десяти до дванадцяти років позбавлення волі - у випадку призначення штрафу за вчинення особливо тяжкого злочину.

Якщо під час розрахунку строку позбавлення волі цей строк становить більше встановлених цією частиною статті меж, суд замінює покарання у виді штрафу покаранням у виді позбавлення волі на максимальний строк, передбачений для злочину відповідної тяжкості цією частиною статті".

Отже, деякі злочини у сфері економічної та господарської діяльності, що не несуть тяжких наслідків, Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності" № 4025-УІ від 15.11.2011 року були "переведені" із "площини кримінального права" в "площину адміністративних правопорушень" і таким чином, проведена гуманізація законодавства України. 

Помічник судді                                                                                                                           Я.Ю.Слинько