flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за посягання на життя і здоров'я громадян

23 червня 2017, 13:54

23 червня 2017 року у районній газеті "Трудова слава" було опубліковано статтю помічника судді Федотченка С.Ю. "Відповідальність за посягання на життя і здоров'я громадян".

 

Відповідальність за посягання на життя і здоров'я громадян

 

Людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Кримінальна відповідальність за вчинення злочинів проти життя і здоров'я передбачена розділом ІІ Особливої частини КК України (статті 115–145), який має назву “Злочини проти життя та здоров’я особи”.

Згідно з кримінальним законодавством покарання за ці види злочинних діянь встановлені від арешту до довічного позбавлення волі.

За результатами проведеного узагальнення розгляду кримінальних справ за злочини проти життя і здоров'я вбачається, що Диканським районним судом протягом 4 місяців 2017 року було розглянуто 5 кримінальних справ стосовно 5 осіб, які вчинили злочини саме проти життя і здоров'я.

По цих 5 кримінальних справах відносно 5 осіб засуджено було 4 особи, а стосовно 2-х осіб провадження по справі було закрито у зв'язку із відмовою потерпілих від обвинувачення.

Виходячи із усієї тяжкості злочинів проти життя і здоров'я, але із цієї кількості справ найпоширенішим було заподіяння умисних легких тілесних ушкоджень, передбачений ст. 125 КК України.

Найчастіше всього ці злочини вчинялися під час розпивання алкогольних напоїв, на грунті раптово виниклих неприязних відносин, здебільшого між незнайомцями.

Хоча, серед вказаної кількості справ Диканським районним судом було ухвалено вирок стосовно Житковського О. М., жителя с. Орданівка Диканського району Полтавської області, який безпричинно, будучи п'яним, на грунті неприязних відносин умисно наніс декілька ударів своїй рідній матері. І саме цим вироком йому було визначено покарання у виді громадських робіт, які він буде відбувати на території сільської ради, за місцем свого проживання, де його бачитимуть всі односельчани та за свою працю не отримає ніякої грошової винагороди.

Також, дуже часто такі злочинні діяння проти життя і здоров'я виникають і під час масових гулянь. Прикладом таких зібрань є розглянута у лютому 2017 року Диканським районним судом кримінальна справа стосовно одного обвинуваченого, який вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 125 ч. 2 КК України.

Долю молодого злочинця по цій справі, через значний проміжок часу все таки було визначено у судовому порядку. Як не старався він уникнути відповідальності, ховаючись за промовами своїх захисників та перекладаючи частково свою вину на потерпілого, але все таки його вину було доведено повністю.

Під час розгляду цієї справи судом було враховано і дії самого потерпілого, який спровокував обвинуваченого на вчинення агресивних дій стосовно нього і визначено долю обвинуваченого, шляхом призначення останньому покарання у вигляді штрафу. Крім цього, суд по цій справі задовольнив частково і матеріальну вигоду потерпілого, за завдані йому матеріальну та моральну шкоду, тому як ним витрачалися власні кошти на лікування і було витримано всі страждання від болючих ран.

Від злочину проти життя і здоров'я особи можуть постраждати відразу декілька осіб, прикладом чого є наступний випадок.

Громадянин Сократов С. Ю., який неодноразово судимий за всілякі злочини, які супроводжувалися застосуванням насилля, знаходячись напідпитку помітив на узбіччі дороги припаркований автомобіль в якому хтось був, та почав агресивно стукати по склу задньої правої дверки авто. Водій, який знаходився всередині авто відчинив дверцята, відразу відчув сильний удар в обличчя.

Протиправні дії цього злочинця на даному етапі не закінчуються і він вирішує наступного дня відпочити по іншому — завітавши до приміщення ресторану, де люду вже було набагато більше. Знову випивши алкогольні напої, він знаходить особу, яка йому не сподобалась, та наносить декілька ударів по його голові, від чого останній втрачає свідомість.

Своє покарання вказаний злочинець знайшов на лаві підсудних, коли переосмислення вказаних подій та його каяття перед потерпілими знайшли своє підтвердження при проголошенні двох судових рішень. Першим рішенням було закрито провадження у зв'язку із відмовою одного потерпілого від обвинувачення, тому як останній пожалів молодого хлопця, а іншим рішенням злочинця засуджено за його нахабну та протизаконну поведінку.

Статистичні дані за 4 місяці 2016 року свідчать про зменшення росту вчинення злочинів проти життя і здоров'я особи на 50 %.

Ніхто не вправі завдавати фізичного болю та страждань людині, хоч це і незнайомець, тому як за це передбачена тільки кримінальна відповідальність аж до найвищої міри покарання — довічного ув'язнення від всього світу. Всі конфлікти, спори, чи то питання по відстоюванню своїх інтересів, які б вони не були критично-провокаційними, повинні вирішуватися не кулаками, а в правовій цивілізованій формі. А працівники поліції в свою чергу, можуть всіляко, в межах своїх повноважень, локалізувати цей конфлікт та запобігти його подальшому розвитку.

 

Помічник судді                      С. Ю. Федотченко